2022 June 26 Sunday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Hortay Olivér: Az orosz olajra kivetendő brüsszeli büntetővám a közép-európaiak életszínvonalát csökkentené

Forrás: hirado.hu Kép: MTI Fotó Komka Péter

Az orosz olajra kivetendő brüsszeli büntetővám nem a kitettséget csökkentené, hanem a közép-európaiak életszínvonalát – írta közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energiapolitika üzletágának vezetője.

Hortay Olivér bejegyzésében azokra a sajtóértesülésekre reagált, miszerint Brüsszel importvámmal sújtaná azokat a vezetékes olajszállítmányokat, amelyekre nem vonatkozik az embargó.

Az energetikai szakértő szerint egy ilyen intézkedés mögött két ésszerű motiváció állhat.

Az egyik, hogy a vásárlók más beszerzések felé történő orientációja – a javaslatot ezzel indokolják. Hortay Olivér azonban úgy véli, hogy ez csak akkor valósulhat meg, ha a vásárlók képesek helyettesíteni a vámmal sújtott terméket.

Csakhogy a csővezetékes szállításban érintett országok éppen azért kaptak mentességet, mert nem képesek helyettesíteni az orosz olajat

– fogalmazott.

Majd hozzátette, hogy a vásárlóknak szükségük van üzemanyagra, így az intézkedéssel nem csökkenne az orosz beszerzés. Ráadásul az alternatív források hiánya miatt, a vámot Oroszország könnyedén átháríthatná a vásárlókra, így a költséget a közép-európai országok fogyasztói viselnék.

A másik motiváció az lehet, hogy a szabályozó az intézkedéssel új bevételi forrást szeretne teremteni. Ebből a szempontból a nehéz helyettesíthetőség kedvező, hiszen az érintettek nem képesek kikerülni a vámmal sújtott terméket és a szabályozó maximális bevételt érhet el.

Csakhogy Brüsszel egyelőre semmilyen elfogadható célt nem jelölt meg, ami indokolná a közép-európaiak megsarcolását

– hangsúlyozta az energetikai szakértő.

A javaslattal tehát egy olyan újabb intézkedés kerülne az asztalra, ami Oroszországnak nem okozna problémát, a régiónkban azonban jelentős károkkal járna.

„Az energiaválság és Brüsszel szankciós politikája így is nagy (és egyre növekvő) terheket okoz, amiket nem lenne célszerű tovább súlyosbítani”

– emelte ki Hortay Olivér.

Steiner Attila: Az EP által megszavazott klímaadó nincs összhangban a magyar kormányzati iránnyal.