2023 June 06 Tuesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Tóth Edina: Hatalmas magyar siker, hogy az EP elutasította a klímaadóról szóló javaslatot

Forrás: MTI Kép: hirado.hu

Brüsszel az EU károsanyag-kibocsátás kereskedelmi rendszerének felülvizsgálata révén klímaadó bevezetését javasolta, amelyet végül az Európai Parlament többsége elutasított, a szavazás eredménye hatalmas siker a Fidesz európai parlamenti képviselőinek, akik mindvégig következetesen harcoltak az emberekre és a családokra kiterjesztendő klímaadó ellen – hangsúlyozta szerdai sajtóközleményében Tóth Edina a Fidesz uniós parlamenti képviselője.

Sajtóközleményében a képviselő rámutatott: „a szavazás eredménye világosan mutatja, hogy a klímacsomag több sebből vérzik, s nem sikerült sem politikai, sem társadalmi támogatottságot a javaslat mellé állítani”.

A politikus hozzáfűzte:

sajnálatos, hogy Brüsszel újabb átgondolatlan és felelőtlen, a józan észnek ellentmondó klímapolitikai intézkedési terve a polgárokra, családokra terhelte volna a zöldítés árát, ez pedig elfogadhatatlan számunkra”.

A képviselő emlékeztetett arra is, hogy a bevezetni kívánt klímaadó veszélyezteti a rezsicsökkentést, és tovább növelné az inflációt.

Tóth Edina hangsúlyozta, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői továbbra is azért küzdenek, hogy ezt a javaslatot ne fogadják el. Mint fogalmazott, a magyar álláspont világos: az átállás költségét nem a magyar és az európai polgárokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni.

Megyünk tovább a megkezdett úton, és meg fogjuk akadályozni, hogy az uniós szabályozással új adót vessenek ki a magyar polgárokra

– szögezte le a Fidesz politikusa.

Az Európai Parlament képviselőinek többsége szerdán elutasította az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztésére, a szén-dioxid-határadó bevezetésére és a szociális klímavédelmi alap létrehozására vonatkozó javaslatokat.

A képviselők 365 ellenszavazattal, 265 támogató szavazattal és 34 tartózkodással utasították el Peter Liese, az Európai Néppárt képviselője által készített, a kibocsátás-kereskedelmi rendszer kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról szóló jelentést.

A törvényhozók ezután megállapodtak abban, hogy a szöveget, valamint a szén-dioxid-határadóval és a szociális klímavédelmi alappal foglalkozó, egymással összefüggő jelentéseket visszautalják átdolgozásra a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsághoz (ENVI).

Elvis rekordkísérlet kezdődött a Miskolci Egyetemen.