2023 June 06 Tuesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

MAGOSZ-elnök: Nehéz ősz jön a mezőgazdaságban az aszály miatt

Forrás: hirado.hu, M1 Kép: MTI Fotó Rosta Tibor

A tragikus nyár után nagyon nehéz ősz jön a mezőgazdaságban az aszály miatt – erről beszélt a MAGOSZ elnöke az M1-en. Jakab István elmondta, hogy az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs ötpontos terve ezt kívánja enyhíteni, többek között azzal, hogy a gazdák hiteleire 2023 végéig moratóriumot rendelt el, a biztosítótársaságokat pedig kötelezte, hogy 14 napon belül fizessék ki az aszálykárokat.

Jakab István elmondta, hogy a kormány takarmányszállításhoz is 3 milliárd forintos keretet nyitott meg, továbbá hangsúlyozta, hogy az élelmiszerellátás nincs veszélyben.

Ugyanakkor a tragikus nyár után nagyon nehéz ősz jön a mezőgazdaságban az aszály miatt. Értékelése szerint ez:

 „ellátásbiztonságot nem veszélyeztet, hisz Magyarország 20 millió ember számára képes élelmiszer alapanyagot, élelmiszert előállítani. A gond ott van, hogy európai uniós tagállamként a tőke, munkaerő és az áru szabad áramlását biztosítani kell. A magyar kormány lépett, tehát nyilván itt akarjuk tartani az itt megtermelt gabonát, ez azt jelenti, hogy elővásárlási jogunkat kívánjuk érvényesíteni” – fejtette ki a MAGOSZ elnöke.

Az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs az alábbi intézkedéssel segíti az agráriumból élőket.

  • A kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e az adott lehetőséggel.
  • A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.
  • Emellett a mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.
  • További segítséget jelenthet, hogy a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  • Felgyorsítják a biztosítók aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. Ennek értelmében a biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget.

Elvis rekordkísérlet kezdődött a Miskolci Egyetemen.