2022 October 07 Friday

HÍREK

feature-top
HÍREK

TIM: A magyar ipari termelés a súlyos válságjelenségekkel terhelt nemzetközi környezetben is bővült

Forrás: MTI Kép: MTI Fotó

Az ipar teljesítménye összességében 7,6 százalékkal múlja felül a járványhelyzet előtti, 2020. januári értéket. A KSH júliusi előzetes adatai szerint az idei év első hét hónapjában a megelőző év azonos időszakához képest kimutatható növekedés közel 5 százalékos - hívta fel a figyelmet szerdai Facebook-bejegyzésében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A magyar ipari termelés súlyos bizonytalanságokkal és válságjelenségekkel terhelt nemzetközi környezetben bővült rekordszintre. A további kilátások az energiaárak drasztikus megemelkedése, az ellátási láncokban tapasztalható fennakadások miatt nehezen becsülhetők. Magyarországon a munkahelyteremtésre építő gazdaságpolitika az újabb gyártókapacitások kiépítésével ellensúlyozhatja a külső hatásokat.

A TIM kiemelte: a napokban jelentették be a valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű hazai beruházást, amellyel a kínai CATL 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben. Az elektromos autózáshoz, akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó fejlesztések mellett jelentős védelmi ipari kapacitások is növelhetik az ipar teljesítményét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna négy régióját orosznak nyilvánította.