2024 June 15 Saturday

HÍREK

feature-top
HÍREK

TIM: A magyar ipari termelés a súlyos válságjelenségekkel terhelt nemzetközi környezetben is bővült

Forrás: MTI Kép: MTI Fotó

Az ipar teljesítménye összességében 7,6 százalékkal múlja felül a járványhelyzet előtti, 2020. januári értéket. A KSH júliusi előzetes adatai szerint az idei év első hét hónapjában a megelőző év azonos időszakához képest kimutatható növekedés közel 5 százalékos - hívta fel a figyelmet szerdai Facebook-bejegyzésében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A magyar ipari termelés súlyos bizonytalanságokkal és válságjelenségekkel terhelt nemzetközi környezetben bővült rekordszintre. A további kilátások az energiaárak drasztikus megemelkedése, az ellátási láncokban tapasztalható fennakadások miatt nehezen becsülhetők. Magyarországon a munkahelyteremtésre építő gazdaságpolitika az újabb gyártókapacitások kiépítésével ellensúlyozhatja a külső hatásokat.

A TIM kiemelte: a napokban jelentették be a valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű hazai beruházást, amellyel a kínai CATL 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben. Az elektromos autózáshoz, akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó fejlesztések mellett jelentős védelmi ipari kapacitások is növelhetik az ipar teljesítményét.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szeptembertől 9500 magyar fiatal vesz részt a Honvéd Kadét Programban.