2023 June 06 Tuesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Maradnak az árstopok, ami az inflációt is visszafogja

Forrás: hirado.hu, M1 Kép: hirado.hu

A kormány gazdasági intézkedései, vagyis a különböző árstopok hatékonyan kezelik az inflációt – erről beszéltek a szakértők, miután a hétvégén a kormány meghosszabbította az intézkedéseket. A fogyasztók az M1-nek azt mondták, a hatósági áraknak ők is örülnek – hangzott el az M1 Híradójában.

Év végéig nem kell pluszköltségek miatt aggódniuk az autósoknak tankoláskor. A magánszemélyek továbbra is hatósági áron, 480 forintért tankolhatnak, miután a kormány meghosszabbította az árstopot.

Piaci áron több mint 630 forintba kerül egy liter 95-ös benzin, és több mint 750 forintba egy liter gázolaj. Ez jelentős különbség a hatósági árhoz képest.

A boltokban is marad a rögzített ár, vagyis a kristálycukor, a búzaliszt, a napraforgóolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a farhát, illetve a magas zsírtartalmú tej esetében marad az árstop.

A magyar emberek kevesebbet fizetnek a benzinkutakon, és az alapélelmiszerekért is a boltokban. Szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy ez nemcsak a családi kiadások miatt előnyös, de a gazdaságra is jó hatással van: az árstopok ugyanis fékezik az inflációt.

Ha Magyarországot nézzük, akkor az inflációs szintünk az 5 százalékponttal alacsonyabb annál, mint ami akkor lenne, ha nem lennének árstopok. Ez körülbelül azt jelenti, hogy minden magyar család 5 százalékkal több élelmiszert, vagy bármi mást tud vásárolni, mintha nem lenne árstop” – fogalmazott Sebestyén Géza, az MCC gazdaságpolitikai műhely vezetője.

Az árstop mellett a kamatstopot is meghosszabbította a kormány: vagyis jövő nyárig biztosan nem emelkednek a törlesztőrészletek. Ez a bankszektornak ugyan veszteséget jelent, de a jelzáloghiteleseknek óriási segítség.

Mivel az infláció ellen próbál a nemzeti bank küzdeni, folyamatos kamatemelési periódust láttunk az elmúlt időszakban, de éppen ezért a kormányzat itt közbelép és azt mondja, hogy igenis a kamatstopot fent kell tartani, hogy a családok, akik az otthonaik törlesztőjét fizetik, ahol azért arról van szó, hogy minden családnak a saját ingatlanában mi lesz a helyzet, nos itt nem szabad, hogy ők vesztesei legyenek a helyzetnek” – mondta Palóc André, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője.

A négy stop politikájának egyik legfontosabb eleme, hogy továbbra sem kell piaci árat fizetni a gázért és az áramért: átlagfogyasztásig ugyanis megmaradt a rezsicsökkentés.

Ez havonta 150–180 ezer forintnyi megtakarítást jelent egy-egy háztartásnak

– hangsúlyozták a Híradóban.

Elvis rekordkísérlet kezdődött a Miskolci Egyetemen.