2022 December 10 Saturday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Putyin Ukrajna négy régióját orosznak nyilvánította

Forrás: hirado.hu, BBC Kép: EPA/Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin

Az orosz elnök pénteken a Kreml Szent György-termében tartott ünnepi beszédet a csapatai által megszállt ukrán régiók csatlakozási kérelmének aláírását megelőzően. Putyin beszédében továbbra is kiállt az Ukrajnában zajló orosz invázió mellett, mondván, az általuk elfoglalt területek orosz területek. Az orosz elnök Kijevhez és annak nyugati szövetségeseihez intézett szavaiban hangsúlyozta: szeretné, ha mindenki hallaná, hogy a Donbasz térségében élők örökre orosz állampolgárok lesznek. Vlagyimir Putyin az eseményen a Nyugatot hibáztatta, amiért megpróbálja leigázni Oroszországot. Az orosz kézben lévő Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsija régiókban zajló „referendumokat” illetően pedig úgy fogalmazott, azok világosan tükrözik az ott élők akaratát.

„Biztos vagyok benne, hogy a szövetségi gyűlés támogatni fogja az Orosz Föderáció négy új tagállamát, mert ez emberek millióinak akarata” – mondta Vlagyimir Putyin hatalmas taps kíséretében a Kreml dísztermében tartott beszéde során. Az orosz elnök kijelentette, a megszállt területeken tartott népszavazások eredményei a szavazók természetes jogait tükrözik.

Arra is kitért, hogy oroszok generációi harcoltak a történelem során a most annektált területekért.

Vlagyimir Putyin néma csendet kért a teremben lévő magas rangú vezetőktől, hogy megemlékezzenek a „különleges hadműveletben” elhunyt orosz hősökről.

Az orosz elnök Kijevhez és annak nyugati szövetségeseihez intézett szavaiban hangsúlyozta: szeretné, ha mindenki hallaná, hogy a Donasz térségében élők örökre orosz állampolgárok lesznek. A kijevi hatóságoknak nagy tisztelettel kell fogadniuk ezt az akaratnyilvánítást – mondta, majd hozzátette: ez az egyetlen út a békéhez. Vlagyimir Putyin ismét kiemelte, hogy Oroszország minden olyan eszközzel meg fogja védeni földjét, amely „biztonságos életet biztosít népünknek”.

A háború okozta pusztításra térve Putyin azt mondta: Oroszország újjáépíti a városok és falvak romjait, fejleszti fogja az infrastruktúrát, az egészségügyet és az oktatást. Mint mondta, dolgozni fognak a biztonságon, hogy minden polgár érezze: „nagy anyaországunk minden részét támogatja”.

Putyin szerint a Nyugat megpróbálja összeroppantani Oroszországot

Az elnök beszédében hangsúlyozta, hogy a Nyugat hatalmai már a Szovjetunió bukása óta azon dolgoznak, hogy Oroszország összeroppanjon. Állítása szerint a nyugati erők most a saját valutájukkal és technológiájukkal akarják térdre kényszeríteni hazáját, és eltörölni az orosz kultúrát. „Nyugtalanok, hogy létezik ilyen gazdag ország”, utalva Oroszország hatalmas ásványi és egyéb erőforrásaira.

Beszédében az orosz elnök kapzsinak nevezte a Nyugatot, szerinte gyarmatosítani akarja Oroszországot. Rámutatott, hogy a Nyugat ezért folytat hibrid háborút Oroszország ellen.

„Nem akarnak minket szabad társadalomnak látni. Rabszolgák tömegének akarnak látni minket” – állította. Hozzátette, „nincs szükségük Oroszországra. Nekünk azonban szükségünk van Oroszországra!”

Vlagyimir Putyin beszédét követően az elfoglalt területek oroszok által kinevezett vezetői és az orosz elnök is aláírta a hivatalos dokumentumokat.

Agrárminisztérium: Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés.