2023 November 29 Wednesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Varga Mihály: Nemzetgazdasági jelentőségű a pénzügyi ismeretek bővítése

Forrás: MTI Kép: MTI Fotó Rosta Tibor

Nemzetgazdasági jelentőségű a pénzügyi ismeretek bővítése, a mai, háborúval, szankciókkal, energiaválsággal terhelt időszakban kiemelt jelentősége van a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás erősítésének – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az OTP Fáy András Alapítvány fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen kedden Budapesten.

A miniszter hangsúlyozta: nemzetgazdasági érdek a pénzügyi tudatosság erősítése, mert hosszabb távon jelentős hatása van a családok jólétére és a vállalkozások teljesítményére. Az alapítvány tevékenysége összhangban áll a kormány célkitűzéseivel – emelte ki.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a polgári kormány 2016-ban döntött a pénzügyi tudatosságra vonatkozó stratégia megalkotásáról, ezt a stratégiát összehangolták a Nemzeti Ifjúsági Stratégiával, az új fogyasztóvédelmi politikával, valamint a Digitális Oktatási Stratégiával, és kiemelt célként egy pénzügyileg tudatos generáció felnevelését határozták meg.

Az elmúlt 30 évben a magyar társadalom egyre több tapasztalatot szerzett, ugyanakkor mindig vannak új kihívások. Az új digitális korszak megváltozott környezetében szükség van a képzési központokra, amelyek segítenek eligazodni ebben. Az alapítvány megszületése helyes volt, előremutatónak bizonyult a tárcavezető szerint, ehhez sok sikert kívánt a jövőben is.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy az OTP Fáy András Alapítvány korszerű tudást és szemléletmódot közvetít, sikerrel tölti be az alapításakor neki szánt szerepet.

Kifejtette: az alapítvány a rendszerváltoztatás után jött létre, amikor az addig folytatott „bankolás” jelentősen megváltozott. Akkoriban az volt a cél, hogy a piacgazdasághoz szükséges új tudást megszerezzék az emberek, és az alapítvánnyal a pénzügyi oktatásban élen járjanak.

Az intézmény korszerű tudást és szemléletmódot közvetít, nemcsak középiskolásokat, hanem általános iskolásokat, és egyetemistákat is oktatnak. Az alapítvány betölti a neki szánt szerepet, a pénzügyi oktatásra óriási az igény – mondta az elnök-vezérigazgató. Nagy jelentőségűnek nevezte, hogy a fiatalok megfelelő pénzügyi ismeretekkel rendelkezzenek, és tudatosan hozzanak pénzügyi döntéseket.

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kiemelte: az alapítvány sikere vitathatatlan, és a pénzügyi kultúra fejlesztése mindig aktuális kérdés. Egy ország pénzügyi kultúrájának szintje  befolyásolja a piaci versenyt. A pénzügyi oktatás hozzájárul a pénzügyi stabilitáshoz – húzta alá.

Emlékeztetett: a jegybank startégiájában is rögzítette, hogy feladatának tekinti a pénzügyi tudatosság fejlesztését, ebben az alapítványt is kiemelt partnerének tekinti. Az MNB hosszú ideje partnere az alapítványnak, továbbra is aktívan támogatják a szakmai munkáját – mondta.

Az idén 30 éves OTP Fáy András Alapítvány évente több mint 20 ezer diáknak tart ingyenes képzéseket.

Csányi Sándor a jubileumi ünnepségen díjat hirdetett az oktatási innovációk elismerésére és támogatására. Az Oktatási Innovációs Díjat évente hirdetik meg, három – általános iskola alsó és felső tagozat, valamint gimnázium – kategóriában. A díjazottak kiválasztását elismert szakértőkből álló zsűri végzi.

A díj célja elismerni, támogatni, és népszerűsíteni az oktatási eszközök, módszertanok területén kiemelkedő gyakorlatokat és innovatív megoldásokat, amelyek pozitív hatással vannak a tanítás minőségére, fokozzák a tanulás eredményességét, valamint elősegítik a 21. századi kompetenciák, köztük kiemelten a pénzügyi műveltség elsajátítását – mondta Csányi Sándor.

Deutsch Tamás: Olyan kérdésekben kell döntést hozni, amelyek hosszú távra határozzák meg Magyarország, a magyar nemzet sorsát.