2023 November 29 Wednesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Szijjártó Péter: Atomenergia nélkül nem garantálhatjuk az energiabiztonságot Európában

Forrás: MTI Kép: MTI Fotó

A külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban fokozta a tempót. Szijjártó Péter négynapos körútra indult, a második állomás a washingtoni Atomenergia csúcs volt, a magyar külügyminiszter ott is felszólalt.

Közösségi oldalára feltöltött videójában Szijjártó Péter elmondta: Magyarország több mint 40 éve használ atomenergiát. „Meg kell mondjam, csak pozitív tapasztalataink vannak róla” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: „Atomenergia nélkül nem érhetjük el a zöld célokat.

Atomenergia nélkül nem garantálhatjuk az energiaellátás biztonságát Európában. És atomenergia nélkül nem biztosíthatunk megfizethető energiát Európában.”

Kifejtette, hogy Magyarország ezért döntött amellett, hogy további befektetéseket tesz az atomenergiába, és jelenleg is építjük az új atomerőművünket.

„Ez a legnagyobb zöldmezős beruházás az ország történetében, 12 milliárd euró értékben, több mint 10 ezer munkahelyet biztosít, 17 tonna szén-dioxid kibocsátását előzi meg éves szinten”

– sorolta a külügyminiszter.

A külügyminiszter kedden tudatta közösségi oldalán, hogy négy nap alatt a világ négy pontján fog tárgyalni különböző ügyekben, elsősorban az energiaválsághoz és a háborúhoz kapcsolódóan. A washingtoni atomcsúcs a második volt a listán a Luxembourgban rendezett EU-energiaminiszteri csúcs után.

Szijjártó Péter körútjának következő állomása csütörtökön Buenos Airesben EU–Latin-Amerika külügyminiszteri értekezlet, aztán pénteken New Yorkban ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanács, melyen Szijjártó Péter is részt vesz.

Deutsch Tamás: Olyan kérdésekben kell döntést hozni, amelyek hosszú távra határozzák meg Magyarország, a magyar nemzet sorsát.