2023 October 03 Tuesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Szijjártó: Újabb területen működünk együtt Törökországgal

Forrás: hirado.hu Kép: hirado.hu

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán tudatta, hogy konzultált a török kereskedelmi miniszterrel.

Szijjártó Péter azt írta: „Törökország hazánk stratégiai partnere, igaz ez politikai és gazdasági-kereskedelmi értelemben is. A kereskedelmi forgalmunk már a 4 milliárd dollárt ostromolja, amellyel tavaly rekordot döntöttünk.”

Ismertette azt is, hogy decemberben újra összeül a magyar-török gazdasági vegyes bizottság, amelynek előkészítéseként tekintették ma át a gazdasági együttműködésünk ügyeit Mehmet Mus kereskedelmi miniszterrel. Mindkét ország azonos technológiával építi új nukleáris erőművét, amely az együttműködés egy új területét nyitja meg.

Energiabiztonság tekintetében Törökország szerepe jelentős mértékben megnőtt, hiszen Európa egyetlen teljes kapacitással működő kelet-nyugati földgázvezetéke Törökországon keresztül vezet, és garantálja Magyarország energiaellátásának biztonságát.

„Magyarország a világ egyik legnyitottabb gazdaságával rendelkezik, ezért számunkra a szabadkereskedelem fontos, így az Európai Unió és Törökország között létrejött vámunió akadálytalan működésében vagyunk érdekeltek” – írta bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter.

Hatalmas sikere van Magyarországon a Honvéd kadét programnak.