2024 February 21 Wednesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Nagy Márton: A kormány 2023-ban is elkötelezett lesz a családok és a vállalkozások támogatásában

Forrás: hirado.hu Kép: MTI Fotó Illyés Tibor

Európa egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága lett a magyar, amely még a járványnak is ellenállt az eredményes válságkezelésnek köszönhetően. A háború és a szankciók azonban teljes egészében felforgatták a gazdaságot, és veszélyeztetik mindazt, amit eddig elértünk – értékelt Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter a magyar kormány közösségi oldalára feltöltött videójában. A tárcavezető emlékeztetett:

„A háborús szankciók az egekbe lökték az energiaárakat, a beszerzési árakat és az inflációt is, amely soha nem látott kihívás elé állított minden gazdasági szereplőt. Ma már látható, hogy a szankciók falnak vezették és lefékezték az európai gazdaságot.”

A tárcavezető rámutatott, hogy a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhetően sikerült megvédeni a hazai gazdaság növekedését, amely 2022-ben 5 százalék közelében volt. A miniszter azt is kiemelte, a kormányzat célja 2023-ban is az lesz, hogy a családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése mellett Magyarország elkerülje a recessziót.

Nagy Márton emlékeztetett, hogy hazánk a nehéz helyzet ellenére folytatta a növekedést. Mint mondta, az alapokat már lefektették, amikor több mint kétezer milliárd forintos védvonalat hoztak létre a vállalkozások megvédése érdekében olcsó, államilag támogatott hitelekkel, célzott támogatásokkal, valamint a kamatstop kiterjesztésével.

A gazdasági tárcavezető azonban kiemelte, hogy a kormány célja egy fenntartható és 21. századi gazdaság megvalósítása. Mint mondta, ennek pedig egy új iparpolitika az alapja.

„Hatékonnyá és fenntarthatóvá kell tenni a vállalkozások működését, csökkentve az energiafüggőségüket, különösen a hazai tőke megerősítésével. Tovább kell növelni a versenyképességet és csökkenteni a vállalkozások adminisztrációs terheit. Valamint biztosítanunk kell a magyar gazdaság működéséhez szükséges energiaellátást, és újra kell gondolni a stratégiai ágazatok rendszerét” – fejtette ki.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány 2023-ban is elkötelezett lesz a magyar vállalkozások és a családok megvédése érdekében.

Nagy István: Brüsszel nem kockáztathatja az élelmiszer-biztonságot.