2024 May 22 Wednesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

A Mahart a nyaralóhajózásban a magyar családokra összpontosít

Forrás: MTI Kép: Hírstart

Új stratégiát dolgozott ki a Mahart a Tisza-tavi és Tokaj térségbeli nyaralóhajózás fellendítésére: a globális események miatt elmaradó külföldi vendégek helyett a magyar családok kiszolgálására helyezi a hangsúlyt – közölte a Mahart Magyar Hajózási Zrt. közleményében csütörtökön.

Rámutattak arra, hogy a Kisköre városban lévő bázist átalakítják Családbarát Kikötő és Rendezvényközponttá. A magyar családok a tervezett programok révén maradandó élményt szerezhetnek, és közben megtapasztalhatják a Tisza-tó és Tokaj természeti értékeit – fogalmaztak.

Az állami tulajdonban lévő cég a továbbiakban szálláshelyként is hasznosítja a kikötőben álló hajókat, csapatépítésre pedig akár egy napra is kiad hajókat – írták.

Saját üzemeltetésben megnyitották a Lábasház büfét, hasonlóképpen működtetik a kilátót, a szolgáltatások bővítése érdekében pedig beszereztek húsz összecsukható, hajón szállítható kerékpárt és tíz kenut is

– fejtették ki.

Az átalakításoktól azt várja a Mahart Zrt., hogy az üzleti eredményei folyamatosan javuljanak. Beszámoltak arról, hogy az idei szezonban eddig 142 hajókiadás történt, átlagosan négy napos bérleti idővel; gyakoriak voltak a last minute foglalások.

A közleményben felidézték, hogy 2017-ben fogant meg a Tisza-tavi és Tokaj térségbeli nyaralóhajózás ötlete, mint olyan szolgáltatásé, amely a térségbe vonzza a külföldi turistákat. A program megvalósítására 4,9 milliárd forintot biztosított a magyar kormány.

Hozzátették: 2020-ban tesztelték a szolgáltatást, amikor Európában és az egész világon leálltak a nemzetközi utazások a járvány miatt. A turisztikai forgalom az azt követő évben sem lendült fel, majd 2022-ben kitört a háború Ukrajnában, a nyaralóhajózás ilyen értelemben kedvezőtlen feltételek között kezdte meg a működést.

A Mahart Zrt. alkalmazkodott az elmúlt évek tapasztalataihoz, úgynevezett „B” tervet dolgozott ki és hajt végre

– magyarázták a közleményben a profilváltás hátterét.

A Mahart Magyar Hajózási Zrt. nettó árbevétele 162,2 millió forintot tett ki 2021-ben, miközben egy évvel korábban 112,8 millió forint volt ez az összeg. Az adózott eredmény 91,8 millió forintos mínuszt mutatott 2021-ben, szemben az egy évvel korábbi plusz 141,2 millió forinttal az elektronikusan elérhető adatok szerint.

Az 1955-ben alapított Mahart Magyar Hajózási Rt. tevékenységi köre új cégek átalakításával párhuzamosan 1992-től szűkült, a szétválás 2003-ban folytatódott. A Mahart Magyar Hajózási Zrt. fő tevékenysége jelenleg a céginformációs adatok szerint a vízi szállítást kiegészítő szolgáltatás.

Varga Mihály: Meg kell erősíteni a magyar gazdaság szuverenitását, a hazai élelmiszeripart.