2024 June 15 Saturday

HÍREK

feature-top
HÍREK

EKM: A köznevelési infrastruktúra-fejlesztések javítják az oktatás feltételeit

Forrás: MTI Kép: hirado.hu

A nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programban megvalósuló beruházások nem öncélúak, mivel javítják az oktatási tevékenység feltételeit a megfelelő minőségű infrastruktúra kialakításával – hangsúlyozta Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) magasépítésért felelős helyettes államtitkára hétfőn a Külső-Pesti Tankerületi Központ által fenntartott Gulner Gyula Általános Iskola új épületszárnyának átadó ünnepségén.

A nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program II. ütemében megvalósult tanteremtervezés, kivitelezés a Budapest XVIII. kerület Gulner Gyula Általános Iskolában projektet a kormány 930,378 millió forinttal támogatta, ebből mintegy 880 millió forintot kivitelezésre, 50 millió forintot bútorok, konyhai eszközök beszerzésére fordítottak.

A helyettes államtitkár kiemelte, az új kétszintes szárny megépítése előtt eklektikus környezet volt jellemző az iskolára, különféle korszakok, különféle építészeti lenyomatát lehetett látni, ennek korszerűsítése jogos igény volt.

Nyul Zoltán ismertette, hogy az új épületszárny átadása révén az iskola 5 új tanteremmel bővült, étkezőt, konyhát alakítottak ki, akadálymentessé tették az épületet. A beruházással egységesen, magasabb színvonalra hozott, átjáróval összekapcsolt két épületrész valósult meg.

Hozzátette, a Gulner Gyula Általános Iskolában megvalósult beruházás komoly előrelépést jelent a kerület oktatási tevékenységében, amelynek hasznát jelenleg is lehet látni, és szolgálja a jövő generációjának épülését.

Nyul Zoltán az átadáson szól arról is, a tárca számára fontos, hogy a magyar építészetet olyan alapokra helyezzék, amelyek révén minden lokális és országos intézmény megvalósítása egységes, elvárható szinten történjen. Ezt a célt szolgálja a magyar építészetről szóló törvény, amely a minisztérium gondozásában hamarosan a parlament elé kerül.

Megjegyezte, a beruházásoknál fontos feltétel a funkcionális, gazdaságos, hosszú távú üzemeltetés, hogy megvalósuljon a rendelkezésre álló erőforrások leghatékonyabb felhasználása. Ezt az állami beruházásokról szóló törvénnyel kívánják elérni, amely reményeik szerint rövidesen hatályba lép – mondta Nyul Zoltán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szeptembertől 9500 magyar fiatal vesz részt a Honvéd Kadét Programban.