2024 June 15 Saturday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Tovább csökkenhetnek az árak: újabb funkciókkal bővül az online árfigyelő

Forrás: hirado.hu, M1 Kép: hirado.hu

A héten újabb funkciókkal bővül az online árfigyelő rendszer: egy szabadon összeállítható bevásárlólista is segíti a fogyasztókat abban, hogy az összeválogatott termékeket melyik üzletben tudják a legolcsóbban megvásárolni. Szakértők szerint ez tovább növeli a versenyt, ami az árak további csökkenését eredményezheti.

Együtt ellenőrizte az online árfigyelő rendszer működését a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Rigó Csaba Balázs és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy hónapja, az egyik fővárosközeli nagyáruházban. Az árak letörésére kitalált alkalmazás sikeresnek bizonyult, egyrészt, mert nagyon sokan használják – a látogatók száma már megközelíti az 1,1 milliót –, másrészt azért, mert jelentősen olcsóbbak lettek az élelmiszertermékek.

A paradicsom ára például 40, a tojásé 29, a zöldségek átlagára pedig 17 százalékkal csökkent, de több hústerméknél is 10 százalék feletti az árcsökkenés július óta.

Szerettünk volna az emberek kezébe adni valamilyen fegyvert, amivel ők is fel tudják venni a szankciós infláció okozta árakkal szemben a versenyt, hogy fel tudják használni ezt az eszközt, hogy minél hatékonyabban tudjanak ezek ellen a szankciós árak ellen küzdeni” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A gazdaságfejlesztési miniszter a tihanyi Tranzit fesztiválon úgy fogalmazott:

az online árfigyelő gyilkos versenyt indított el az üzletláncok között. Nagy Márton szerint eljött az ideje, hogy bővítsék a rendszerbe bevont termékek körét.

Így olyan termékek is bekerültek, mint például a fogkrém vagy a pelenka. Az ilyesfajta termékeken az élelmiszereknél is nagyobb a hasznuk az üzleteknek. Elemzők szerint ha itt is jelentős lesz az árverseny és az árcsökkenés, akkor az infláció is nagyobb ütemben mérséklődhet.

Az már biztos, hogy újabb felhasználóbarát funkciókkal bővül az árfigyelő rendszer, többek között egy szabadon összeállítható bevásárlólista segíti majd a fogyasztókat a vásárlási döntéseik meghozatalában.

Tóth Levente, a Bank360-csoport vezető elemzője szerint ezzel az alkalmazással már most borítékolható a siker. „Az emberek számára akkor vonzó az árfigyelő rendszer, amikor egy teljes bevásárlási listára meg tudják nézni, hogy az összességében melyik áruházban olcsóbb és hol drágább”

„Hogyha ez könnyen, egyszerűen megoldható, akkor ez alapján döntik el a bevásárlás helyszínét, és ha ezt érzékelik a kereskedők, akkor még nagyobb lesz az árverseny közöttük

– vetítette előre Tóth Levente.

Emiatt pedig tovább csökkennek az árak.  Elemzői becslések szerint csak az online árfigyelő rendszer önmagában több százalékkal mérsékelheti az inflációt éves szinten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szeptembertől 9500 magyar fiatal vesz részt a Honvéd Kadét Programban.