2024 June 15 Saturday

HÍREK

feature-top
HÍREK

A kormány kiemelt feladata a családbarát légkör megteremtése

Forrás: MTI Kép: hirado.hu, Shutterstock

A kormány kiemelt feladata a családbarát légkör megteremtése, hogy ezt a szemléletet átvéve a munkaadók segíthessék a munkát vállaló édesanyákat, édesapákat – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az Egyenlítő Alapítvány konferenciáján, csütörtökön Budapesten.

A konferencia témája, hogyan lehet növelni a nők arányát a STEM (science, technology, engineering and mathematics) területeken, és megvitatják azt is, miért fontos ez a kérdés.

Hornung Ágnes előadásában felidézte: 2010-ben a kormányváltással családbarát fordulatot hajtottak végre, a családokat helyezték az intézkedések középpontjába. Ez azért fontos, mert ha csökken az ország népessége, az gazdasági, költségvetési, versenyképességi kihívásokat okoz, vagyis a kormány a jövő gazdasági kihívásaira adott válaszként tekint a demográfiai kérdésre – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a cél az, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, minden intézkedés ezt a célt szolgálja.

Közölte, a családpolitika a teljes életutat lefedi: segíti a gyermekvállalás előtt állókat, a gyermeket vállalókat, a gyermeket nevelőket és az időseket is.

Az államtitkár megjegyezte: Magyarország európai összehasonlításban a legnagyobb összeget költi a költségvetés arányában a családokra.

Hornung Ágnes a nők foglalkoztatásáról szólva elmondta: 2010 óta csaknem megduplázódott a bölcsődei férőhelyek száma, de ahhoz, hogy a családok ezeket minél nagyobb arányban igénybe is tudják venni, szükséges a munkaadók családbarát szemlélete is, a kormány ezt csak ösztönözni tudja.

Jelezte, az egyetemek is nyitottak a családbarát szemléletre, nemrég a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen adtak át egy baba-mama szobát.

Rámutatott arra: az elmúlt időszak intézkedései és a bölcsődei intézményrendszer fejlesztése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a nők foglalkoztatása jelentősen emelkedhessen.

Az államtitkár beszélt arról is, idén átalakítják a Nemzeti Tehetség Programot annak érdekében, hogy a programban részt vevő diákok teljes útját követni tudják. Jelezte: az átalakítás során kiemelten fontosnak tartják a MTMI (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) területét, és egy külön „STEMpont” elnevezésű komplex pályaorientációs és tehetséggondozó programot is indítanak, hogy a lányokat erre a területre vonzzák.

A konferencián bemutatták az Egyenlítő Alapítvány és az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért által magyar STEM-szakos hallgatók és végzettek megkérdezésével készített kutatás eredményeit, az elmúlt 10 év felsőoktatási trendjeit és a céges jó gyakorlatokat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szeptembertől 9500 magyar fiatal vesz részt a Honvéd Kadét Programban.