2024 July 16 Tuesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Pénzügyminisztérium: A kormány segíti a magyarországi gyógyszergyártók versenyképességét

Forrás: MTI Kép: MTI Fotó

A kormány célja, hogy segítséget nyújtson a magyarországi gyógyszergyártóknak, hogy a globális minimumadó a lehető legkisebb terhet jelentse számukra. A megjelent rendeletmódosítás a gyógyszergyártók kezdeményezésére, a kormány és a gyártók közötti egyeztetéseket követően valósult meg – jelentette be pénteki közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

A minisztérium ismerteti, hogy az elmúlt évben a kormány eredményes tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy a 2024-től bevezetett globális minimumadó ne rontsa a magyar vállalkozások versenyképességét. Sikerült elérni, hogy a nemzetközi szabályozás több adótípust is (például a helyi iparűzési adót) beszámítson a globális minimumadóba, ezzel a magyar cégek elkerülik adóterheik indokolatlan növelését. Most ezt a kört egészíti ki a kormány a gyógyszergyártók által fizetett extraprofitadó átalakításával, amely így beszámítható lesz a globális minimumadóba. A megoldással a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei sem növekszenek.

A kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy megvédje a magyar gazdaság versenyképességét és támogassa a gyógyszeripari beruházásokat – hangsúlyozza a Pénzügyminisztérium.

KSH: Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7,2 százalékkal nőtt az építőipari termelése májusban.