2024 July 16 Tuesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Fontos változások jönnek az autótulajdonosok számára

Forrás: hirado.hu, M1 Kép: hirado.hu, Shutterstock

Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től. Ezúttal kettő helyett egy részletben kell majd befizetni az összeget, de egy hónappal később, mint eddig. Szükség esetén azonban részletfizetést lehet igényelni. A NAV már március elején elkezdte kiküldeni a határozatokat az autósoknak.

Több mint ötmillió gépjárművet érint itthon a gépjárműadó. A magyar rendszámtáblás gépjárművek és pótkocsik után kell ilyet fizetni.

Idén évi két alkalom helyett csak egyszer küld fizetési értesítést az adóhatóság. Szita Dezső vezetésoktató azt mondja: szerinte kedvező a változás, mert ő egyben szereti rendezni a díjat. Az oktató hozzátette:

„Én minden pénzügyi kötelezettséggel úgy vagyok, hogy minél előbb szeretnék túl lenni rajta és nem részletre, hanem egybe letudom ezt a befizetési kötelezettséget.”

A szabályok egyszerűsítésére azért volt szükség, mert az autósok nagy részénél gondot okozott a kétszeri fizetés. Voltak, akik elfelejtették rendezni a második részletet, és olyanok is, akik duplán fizettek.

A NAV folyamatosan számolja a gépjárműadó összegeket és készíti a határozatokat. A befizetésére ezúttal plusz egy hónapot kapnak az üzembentartók és a tulajdonosok.

A hivatal szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy egy hónappal tovább van lehetőség a befizetésre, április 15-e a gépjárműadó befizetésének a határideje.

Ha valakinek egyösszegű befizetés megterhelő lenne, akkor automatikusan 5 havi részletfizetést kérhet a hivataltól.

A gépjárműadóra automatikusan járó, öthavi, pótlékmentes részletfizetést magánszemélyek és egyéni vállalkozók is igényelhetik, legegyszerűbben a NAV mobilalkalmazásában. A határozatokat a NAV március eleje óta küldi ki elektronikusan. Akiknek ilyen elérhetőségeik nincsenek, azok postán kapják meg a papírokat.

KSH: Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7,2 százalékkal nőtt az építőipari termelése májusban.