2024 July 16 Tuesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Czomba Sándor: A TOP Plusz programban több mint hetvenmilliárd forintból bővítik a munkaerőpiacot

Forrás: MTI Kép: MTI Fotó Vajda János

Több mint 70 milliárd forint áll rendelkezésre a munkaerőpiac bővítésére, így például az inaktívak felkutatására a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) pluszban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Czomba Sándor hozzátette, az Európai Unió és a magyar költségvetés társfinanszírozásában valósul meg ez a program, amelybe 33 ezer embert akarnak bevonni. A célcsoportot az inaktívak mellett a tartós munkanélküliek, a gyes-ről, gyed-ről visszatérők és a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű álláskeresők adják. A cél az, hogy számukra vagy konkrét munkát biztosítsanak, vagy közelebb hozzák őket a munkalehetőséghez.

Ennek érdekében a programban bér-, képzési és lakhatási támogatást is biztosítani lehet az érintetteknek.

Az államtitkár kiemelte, hogy országos szinten – Budapest kivételével – valósul meg a program, a keretösszeg le van osztva vármegyékre. A legnagyobb arányú támogatásokat, amelyek értéke meghaladja az 5 milliárd forintot, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Pest vármegye kapta.

Az államtitkár tájékoztatása szerint Magyarországon 120 ezerre tehető azoknak az inaktívaknak a száma, akik elvileg munkára képes állapotban lehetnek. Úgy gondolják, hogy közülük ténylegesen 45-50 ezer ember szólítható meg.

Czomba Sándor bízik abban, hogy sikeres lesz a program, hiszen a helyi közösségek, az ott működő vállalkozások, önkormányzatok, kormányhivatalok együttes gondolkodásával igyekeznek segíteni azokon, akik normál körülmények között nem vagy csak nehezen találnák meg a munkalehetőséget.

Laurent Sens, az Európai Bizottság Foglalkoztatási Főigazgatóságának osztályvezetője elmondta, hogy az Európai Unióban a foglalkoztatást tekintve az egyik legjobban teljesítő tagállam Magyarország, hiszen a foglalkoztatási ráta 81, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék körüli.

Hozzátette: az unióban a különböző foglalkoztatáspolitikai intézkedések egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy meg tudják szólítani azokat a személyeket, akik nem szerepelnek a munkaerő-kínálatban.

A mostani programot úgy jellemezte, hogy hozzájárul a magyar gazdaság erősítéshez.

KSH: Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7,2 százalékkal nőtt az építőipari termelése májusban.