2024 July 16 Tuesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

A kutya az illat intenzitása alapján érzékelheti az idő múlását

Forrás: hirado.hu Kép: MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Szakértők szerint vitán felül áll, hogy a kutyák is képesek érzékelni az idő múlását, ebben szerepet játszik kifinomult hallásuk és szaglásuk is.

Bár úgy tűnhet, hogy a kutyák tudják, mikor kell a gazdájuknak hazaérkeznie, vagy mikor kell megkapniuk a vacsorájukat, számos finom jel utalhat ezeknek az eseményeknek a bekövetkeztére. Kedvenceink hallása és szaglása is sokkal jobb, tehát lehetséges, hogy már messziről érzékelik a lépteinket, az illatunkat vagy az autónk egyedi hangját – olvasható az Énkutyám.hu cikkében.

Greg Bryant, a Kaliforniai Egyetem kognitív tudósa szerint van bizonyíték arra, hogy

a kutyák lassabban érzékelik az időt, mint az emberek.

Ezt különböző fajokon végzett kutatások támasztják alá, amelyek különbségeket mutatnak az anyagcsere, az ökológia és az élettartam alapján. Ebből kiindulva talán nem meglepő, hogy a kutyák a gazdájuk 15 perces távolléte után is olyan őrülten viselkedhetnek, mintha több napra hagyták volna őket magukra. A kutyák képesek érzelmi és szagmemóriára is. Alexandra Horowitz Being a Dog című könyvében kifejti, hogy

a kutya az illat intenzitása alapján érzékeli az idő múlását.

Például amikor a gazdája otthon van, akkor a legerősebb az illető illata, és a távozása után az illat fokozatosan gyengül.

Az ember valószínűleg az egyetlen faj, amely képes azon tűnődni, hogy más fajok és a saját fajának tagjai hogyan fogják fel az időt.

A kutyáknak van időérzékük, de valószínűleg nincs időfogalmuk.

Különböző tanulmányok szerint a kutyák nagyon is a jelenben élnek, de hozzánk hasonlóan belső órájuk vagy napi biológiai órájuk szabályozza a testi folyamataikat. Például azt, hogy mikor kell elaludniuk és mikor kell felkelniük. Ezért is figyelhetjük meg, hogy egyedül hagyva egyre idegesebbé válhatnak, jelezve, hogy tudatában vannak az idő múlásának. Biológiai órájuk jelzései elárulják számukra, hogy mikor van például a vacsora és a séta ideje.

A kutyák az időt úgy fogják fel, mint az események folyamatos sorozatát, amelyet a testükben és a környezetükben végbemenő változások jellemeznek.

KSH: Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7,2 százalékkal nőtt az építőipari termelése májusban.